Címlap
Kandász Travel

BUDAPEST: Paskál Gyógyfürdő

Budapest a gyógyvizek világ fővárosa is. Az elmúlt 20 évben rengeteget fejlődött a termálvizek hatásának kutatása a világon.

A fürdő ahol most járunk friss és ropogós, úgyhogy a legújabb trendeknek járunk utána. Kedves nézők, utánam!

Andrea: Mit hoztál nekem?

Márton Réka, fürdővezető (Paskál Gyógyfürdő): Hoztam neked egy órát.

Ilyen ma már egy új fürdőben a jegy, vagyis egy óra, amely nem ázik el és őriz minden adatot.

-Szóval ez is új rész teljesen, nem?

-Igen.

-Bármelyik szabad öltözőszekrényt választhatod, nagyon egyszerűen működik, az órát ide tartjuk, zöldre vált, és a piros felé elfordítjuk a kart. És már zárva is van.

-Értem. Utána megint, ha ki akarom nyitni. Kinyitom és lőn.

Babaúszás program.

Patyiné Verba Diána: Hát már nagyon jól megy a merülés, egész ügyes. A háton úszást nem mindig szereti de, alapvetően nagyon ügyes.

-Látom riporter lesz belőled!

A legkisebbek még a délutáni alvás előtt gyakorolják a tempókat az oktatóval és a víz felhajtó erejének segítségével.

A gyerekrészleg nagyobbacskái anyával játszanak vagy önállóan gyakorolják a tanmedencében, amit már megtanultak. 

Andrea: Azért majd jól esik az alvás, úgy látom!

Patyiné Verba Diána: Igen abszolút. Utána sokkal nagyobbat szokott aludni. Sokkal jobban esik neki és mélyebben is alszik.

-Zuglóiak vagytok egyébként?

-Igen itt lakunk nem messze azért találtuk meg az uszodát.

Tiéd a mikrofon parancsolj!

A szomszéd csarnokokban, a kertben, a gyerekektől teljesen elkülönítve, a felnőttek gyógyulnak, élménykednek, őrzik az egészségüket.

Láttak önök már szaunát kályha és fűtő szál nélkül? Hát kérem szépen ez pont ilyen, termálvíz folyik a falán.

Háziasszonyunk, a Budapesti gyógyfürdők marketing igazgatója Czinege Szilvi. Mik az újdonságok mik az új trendek?

Czinege Szilvia, marketing igazgató Budapesti Gyógyfürdők: Környezettudatosan igyekszünk gondolkozni. Itt is tulajdonképpen még az elfolyó gyógyvíznek is az energiáját hasznosítjuk, illetve érdekességképpen megalkottunk, a geotermikus szaunát, ami Magyarországon abszolút újdonságnak számít. A gyógyvíznek a párologtatásával még egészségtani hatása is lehet, és semmilyen energiát nem kell egyebet használni ahhoz, hogy az a szauna működjön.

A meleg és a hideg váltakozása nem csak a szaunánál fontos, hanem úszásnál is és brüggölésnél is. Tehát először úszunk, aztán a brüggölünk.

Andrea: Az előbb úszósapkában láttam Attilát ide berohanni. Ez azt jelenti, hogy az úszómedencéből azonnal a meleg vízbe?

Attila: Én úgy kezdem ezt a két órát, amit itt eltöltök, hogy elmegyek, olyan 8-10 hosszt úszok a lefedett amúgy nyáron is működő úszómedencében. Utána egy kicsit meleg vízben, a meleg víz után kétszer tíz perc szauna és utána megyek ebédelni, meg a napi rutint, meg a napi szöszmötölést végzem.

A törzsvendégek most már így járnak, rituálészerűen a korábban csak strandként üzemelő fürdőbe.

-Az 1960-as években fúrták tulajdonképpen a gyógyvizes kutat, ami egy nagyon jó minőségű vizet eredményezett. Több, mint 1200 mélyről érkezik a víz és azt lehet mondani, hogy a Széchenyi fürdővel hasonló a víz bázisa. Furcsamód csak strandként funkcionált ez a fürdő és úgy gondoltuk, hogy nem szabad ezt a jó minőségű vizet parlagon heverni, és ezért határoztuk el hogy itt valóban egy zöldmezős beruházásként fürdőt építünk.

A Paskál szó újjászületést is jelent, vagyis a Budapesti világhírű történelmi fürdők mellé, nevéhez hűen belépett egy trendi újszülött létesítmény.

Andrea: Attilának nem fáj semmije, csak úgy mondom. Akkor miért ülünk a gyógyvízben?

Attila: Hát ilyen prevencióból, ilyen megelőzés céljából, meg a másik, ahogy említettem, hogy a pozitív energiákat szívom magamba. Én ilyenkor is felhasználom az élet más területén a hétköznapokban.

A gyógyvíz nyilvánvalóan gyógyhatású, persze ha betartjuk az előírásokat és a pihenési időket.

-Vannak olyan vendégek, akik úgy gondolják, hogy korlátlan időtartamban használják a gyógymedencéket, ami nem minden esetben ajánlatos. Tehát először is, amikor megérkezik a fürdőbe a vendég, mindenkit nagyon szeretnék megkérni arra, hogy zuhanyozzon le. Ez egy higiéniai előírás és utána, ahogy a kedve tartja, 20 percet tartózkodjanak a gyógymedencében, utána pihenjenek. Azt szoktuk javasolni, annak aki egy jó fürdőzési időt akar, ide értem  az úszómedence használatát is és úszni is tud, az egy jó három órával számoljon. Ez alatt tényleg mindent ki tud próbálni és marad ideje pihenésre is.

A szakértők szerint, pedig a stressz egyik legfőbb ősi ellenszere az ember számára, a fürdőzés.