Címlap
Kandász Travel

Gödöllő: Sissi és a Császár

Minden kislány szeretne királynő lenni, de minimum királyné, és ha akad egy fess császári kérőnk, az álom valóra is válhat. Nos, hogy tudjuk, mire is vállalkozunk, kérjünk audenciát Sissitől a gödöllői Grassalkovich-kastélyban. A város ezernyi idei rendezvényén mindig szembejön majd… 

Időutazás a koronázás évébe
Érkezik az uralkodói pár XXI. századi hasonmása a királyi vasútállomásra pontosan úgy, ahogy Erzsébet királynéval pöfögött ide a gőzös egykor. A királyi váró megtelik az újkori vendégekkel, akik a koronázási ünnepségre érkeztek.

 

Aztán megpillantom Andrássy grófot a kastély kulcsával, amit éljenzés közben nyújt át a császárnak, aki családjával elfoglalja a lakosztályokat. Frenetikus élmény részese lenni időutazóként egy korszaknak, mely tovatűnt.

 

 

És feltűnik Mária Valéria, Ferenc József és Sissi lánya (alteregója), aki örömmel huppan fel a lovashintó-menetre, amely a gyönyörű parkon át a kastélyhoz szállítja az ünneplő „udvart” és a turistákat. Felkúszik a boldogsághormonom, mert a XIX. században járok, de megcsípem magam és kiderül, hogy ennek ellenére élek, tehát valódi időutazás, amit megélek.

 
 

XXI. századi ünnepség– koronázási hétvége
A kastély koronázási ajándékként került a királyi pár birtokába 1867-ben, ezt ünnepli a város minden június első hétvégéjén, kosztümös, életkép-jelenetes tárlatvezetéssel, vásári komédiával, fejedelmi tortákkal.

 
 
Helyi cukrászok kutatták a múltat, hogy mit is szeretett Sissi és ura. Ferenc József tortájába így került: linzer, császármorzsa, túró és narancs, míg Erzsébet királynééba eper és kókusz. Mindkettőre illik a fejedelmi jelző. Naná, hogy a turisták is megkóstolják!
 
 

Sissi kastélya

A királyné imádta ezt a helyet, szabadnak érezte magát, ami abból is látszik, hogy kétezer éjszakát, vagyis több mint hat évet töltött itt. Kedvence volt az ibolya, ezért is ibolyakék az a szárny, ahol ő lakott Nem csak a kastélyt, a magyarokat is szerette, hiszen megtanult magyarul, és magyaros ruhákban járt.

 
 
Első díszmagyarját nászajándékba kapta Zsófi főhercegnőtől, mely másolata a városban megtekinthető, a királyi vas- útállomáson pedig más öltözékei és emléktárgyai a főszereplők, de a kastélyban bele is bújhatunk egy-egy kreációba. Ma a kastély egyik gyönyörű termében bálokat és pompás koncerteket rendeznek, miközben Sissire gondolunk, aki semmiben sem volt átlagos. Talán ezért is szeretjük mi magyarok ennyire.
 
 

Művészetek Kertje
A kastély falain kívül is nagy élet folyik. A főtérre nosztalgia HÉV-vel is érkezhetünk, ahol azonnal mesejátékba csöppenünk vihorászó csemetékkel, de van itt körhinta is. A helyiek sokféleképpen dédelgetik az uralkodók emlékét. Van, aki dédpapától kapott Ferenc József aranyérmet őriz otthon.

 
 
Blaha Lujza, Petőfj vagy Ottlik Géza városában az idén a „Zöld Gödöllő” köré fűzik a kulturális programokat. A több mint félszáz esemény kíváncsiskodó családok sokaságát hozza a városba, ahogy a Múzeumok Éjszakája is számtalan koncerttel, bábelőadással kedveskedik.
 
 
Búcsúzóul még egy falat tortával kínál minket Erzsébet királyné. Jó szájízzel és sok emlékkel indulunk haza, hogy minél előbb visszatérhessünk. Például a Múzeumok Éjszakájára – a „Selfizz a Múzeumban!” programra vagy a nagyszabású rendezvénysorozatra, a GödöllŐsz Fesztiválra.
 
 
Még több infó: www.godollo.hu
 
 
 

 

Kapcsolódó youtube videók: 

Gödöllő
Gödöllősz
Gödöllő
Sissi és a Császár
Gödöllő
Grassalkovich Kastély