Címlap
Kandász Travel

GÖDÖLLŐ: Sissi és a Korona

Budapest Nyugati pályaudvar, a királyi váró. Néhány pillanat múlva Sissi és a korona elindul Gödöllőre.

Akárcsak másfél évszázada, a királynő és Ferenc József utazása most is diplomáciai esemény. A nagykövet asszonyok pezsgővel koccintanak, majd irány a nosztalgiavonat.

Őfelsége búcsút int a székesfővárosnak, indulhat a nagy utazás!

Éppen 150 évvel ezelőtt ugyanezen a vonalon közlekedett a királyi pár Gödöllőre, a koronázási hétvégére, ugyanis a gödöllői kastélyt kapták koronázási ajándékként a magyar kormánytól.

 

Történelmi tény, hogy Sissi nagyon szerette a magyarokat.

-Ők is nagyon szerették Sissi-t. Ezt azt hiszem, mindenki tudja, és biztos vagyok benne, hogy élete egyik legszebb napja volt.

A kerek évfordulón a magyar államiság legfőbb jelképe ma együtt utazik a királyi párral.

-Igazi, hivatásos koronaőrök, akik most velünk tartanak. Megtisztelő, hogy velünk lehet a Szent Koronának a tökéletes másolata is.

Végállomás, leszállás! A gödöllőiek lelkesedését a királyi pár meghatottan fogadja. És miközben az idő kerekei még visszafelé, a lovas hintóké már a kastély felé forognak.

Az összegyűlt gyereksereg kitörő éljenzése közepette Sissi és a király megérkezik a kastélyhoz. Andrássy Gyula gróf üdvözlésével hivatalosan is megkezdődik a Koronázási Hétvége.

Gémesi György- Gödöllő polgármestere: A tradíciókat ápoljuk egy gyönyörű építészeti örökség keretein belül. Ami ebben az épületben történt annak idején, az a mi történelmünk. Ezt jól megerősítjük a kulturális rendezvényekkel, ami azt jelenti, hogy joggal pályázunk az Eu kulturális fővárosa címre 2023-ban.

A Magyar Királyi Koronaőrség felsorakozik a díszteremben.

-Kérem császári felségedet, a Szent Korona szemrevételezését hajtsa végre.

A magyar korona tulajdonosa ugyanis az állam és nem az uralkodó. Nem viselheti, ő is csak gyönyörködhet benne.

-Nagy örömömre szolgál, hogy újra láthatom a magyar történelem e  csodálatos ereklyéjét. Micsoda viharos évszázadoknak volt tanúja ez a korona!

Gödöllőn Ferenc József az első emelet északi, a királyné a déli szárnyban rendezte be a lakosztályát.

 

Sissi imádta Gödöllőt, olyannyira, hogy csaknem 7 és fél évet töltött el itt. Most a szalonjában vagyunk, ami ibolyakék, méghozzá azért, mert az ibolya volt a kedvenc virága.

A koronázási ruhája színét is természetesen ő választotta.

-Csodálatos! Ez a hímzés, berakás. Nagyon szép.

Erzsébet királynő koronázási ruhájának másolatát 2007-ben készítették el itt Gödöllőn, méghozzá Sissi eredeti méreteivel.

A gyönyörű ruha az ükunokát még másfél századdal később is megigézi. Zsófia édesapjával jött, gyakran elkíséri őt a gödöllői rendezvényekre.

Habsburg György főherceg, nagykövet: A családnak igen mély kapcsolata volt Gödöllőn, az édesapám pici gyerek volt, amikor itt lakott. Élő kapcsolat csak 89 után alakult ki, addig a kastély nagyon rossz állapotban volt.

Sikerült az utolsó években ebből egy igazi csodát csinálni. Rendszeresen vagyok itt, sikerült jó kapcsolatot megtartani polgármester úrral.

 

A Sissi kultusz a gödöllői koronázási hétvégék büszkén vállalt része.

Gémesi György polgármester Gödöllő: Ő olyan kultúráját teremtette meg a politikusfeleségnek, az étkezésnek, az életmódnak, a kultúrának, ami hihetetlen kisugárzással tudta segíteni az osztrák magyar kapcsolatok erősítését.

A kastély rekonstrukciója közben Sissi lovardája fölött leltek rá egy elfeledett, titkos teremre.

A nagykövetnék örömére ma épp egy különleges divatbemutató helyszínévé válik az egykori barokk színház. 

Kanizsai Silka Ágnes divattervező, Silka tulajdonos divatház: Ennél szebb érzést nem lehet elképzelni. Én kislány koromban mindig a Sissi filmeken nőttem fel és egyszer azt mondtam, hogy igen, itt leszek, kinézek ezen az ablakon. Azt sohasem gondoltam volna, hogy itt tarthatok egy divatbemutatót.

Ha majd Gödöllő Európa kulturális fővárosa lesz, a kabala állat szerepére jó eséllyel pályázhat a város közkedvelt cicája. 

L. Péterfi Csaba Gödöllő város kommunikációs igazgatója: Itt lakik a hivatalban, ő Gödöllő hivatalos macskája.

 

Bürgit az autók kerekei közül mentették meg, azóta pedig igazi közösségi celeb lett. Tízezer követőjének rendszeresen posztol. Például a Rigai polgármester is rendszeresen lájkolja.

-Volt egy egész gyerekcsoport, iskolások, akiknek az volt az ajándékuk, hogy találkozhattak Bürgivel.

Bürgi kedvenc kiránduló helye a Grassalkovics kastély hatalmas parkja, amit a turisták is egész nyáron meglátogathatnak.

A hétvégék a családoké, amikor minden kisgyerek királykisasszonnyá, vagy éppen főherceggé válhat.

És ha kedve tartja, akár megkóstolhatja Sissi kedvenc epres tortáját is.