Címlap
Kandász Travel

GYŐR: Önkéntesek a EYOF-on

Megmozgat és felpörget. Ezernyi önkéntes lép egyszerre, az EYOF azaz az Európai Ifjúsági Olimpia fesztivál flashmobjára.

Visszatérünk még a táncos lábakhoz, de először világsztár olimpiai bajnokunk Berki Krisztián köti le a figyelmet.

 -Selfizünk is? Na csináld!

Aztán egy másik mozgásforma építi a közösséget.

-Kezdjétek el lehordani a babzsákokat az egyetemi csarnokba!      

-Lila nincs így véletlenül az UTE miatt? Maradok ennél a laza sárgánál.

Berki Krisztián, a győri ifjúsági olimpia nagykövete, sok gyermeksportoló hőse, most cipekedésből mutat példát.           

- Hamarosan kiderül, hova kell leraknunk.   

           

Ezernyi fiatal regisztrál az önkéntesek napján a sportcsarnokban. Ők azok, akik július 23-tól a világverseny zökkenőmentes lebonyolításában szorgoskodnak az ifjúsági olimpián.

Nagykövet Úr, mi történik most itt?

Berki Krisztián, a győri ifjúsági olimpia nagykövete: Az előbb babzsákokat cipeltünk, mert itt egy beszélgető sarok lesz. Egy kicsit besegítettem. Nagyon jó látni azt, hogy rengeteg önkéntes van. Ez nekem szívügyem. Vannak olyan magyar versenyzők, akikre nagyon-nagyon kíváncsi vagyok. Van személyes kedvenc is.

Indul az EZOF-on Krisztofer is, aki szintén tornász, méghozzá győri. Bár a deszkán is jól mutat, de célja, hogy a Berkiről elnevezett világhírű orsógyakorlatot gyakorolhassa majd a lovon.

Ki a példaképed?

Mészáros Krisztofer: Berki Krisztián.

-A párod, aki segít neked?

-Igen. Volt már közös versenyünk egyszer-kétszer, akkor biztatott. Például én is lovon vagyok a legjobb, meg ő is és bíztatott, hogy sikerüljön.     

           

Az olimpiai mozgalom nem csak a sportolókat, hanem a szervező városok vendéglátó lakóit is összehozza.      

           

Andrea: Az ember lát egy ilyen felhívást és azt mondja, hogy hopp én önkéntes akarok lenni?

Tóth Luca: Igen. Azért ez egy nagyon nagyszabású rendezvény, amire az ember kíváncsi. Mivel itt van Győrben, látni a sikert; látni, hogyan szerveznek egy ilyet; találkozni a sportolókkal; nyitórendezvényen részt venni.

Andrea: Ehhez egyébként kell szeretni a sportot?

Horváth Máté: Én sportoltam, 11 évig úsztam, de abbahagytam szóval én imádom a sportot, és ismerőseim is indulnak majd az EYOF-on.

Tömegeket irányítanak majd az önkéntesek, akik között nagymamák és unokák is vannak. Nagy a felelősség, hiszen az ifjúsági olimpia nagy világversenyek kapujában álló korosztály legnagyobb seregszemléje. A nézőtérre pedig családok sokasága regisztrált már.

Andrea: Mit mondanál azoknak az anyukáknak, hogy mikor kezdjék el a gyerekeiket torna felé terelgetni, akik szeretnék, hogy a világ tetejére állna a gyerekük?

Berki Krisztián: Ha nem lettek volna mögöttem a szüleim, akkor biztosan nem tornázom, mert az első 2 hetem az sírással telt. A szülőknek csak annyit mondanék, hogy nem kell korhoz kötni, nem kell sokáig várni, ha látják a gyerekükön, hogy aktív, akkor minél előbb vigyél el sportolni.

Az önkéntes nap sztárja egyértelműen Hugó, aki kakaskodás helyett leginkább pacsizni szeret. Itt is van, meg ott is van. Most éppen profi hullámzást oktat.

Andrea: Hugó, melyik a kedvenc sportágad?

-Legfőképpen az atlétika és az úszás, de mind a tíz EYOF sportágat nagyon szeretem.   

Bemutatom Hugót, a kisolimpia kabala figuráját, aki olyan népszerű, hogy a képmását különböző emléktárgyakba öntik.  

          

A kézműves asztalnál például most kulcstartók készülnek.

Bardan Cintia: Ez egy kosárlabdázós Hugo, mert a sportágakat mutatja be igazából a kiskakas. Ezt biztos, hogy hazaviszem, mert ez nagyon cuki.

           

Mint ahogy a versenyekre a világ 50 országából érkező vendégek és olimpikonok is, hazaviszik a kedves kabalafigurát és persze a kisolimpia tapasztalatait, hogy a nagyolimpiákon csak a legjobb formájukra koncentrálhassanak. Berki Krisztiánnak ezért is hiányzott, hogy nem versenyezhetett az EZOF-on.

Berki Krisztián: Én úgy érkeztem ki Londonba, hogy az első hetem arról szólt, hogy kóvályogtam, mert nem hittem el, hogy milyen egy olimpia. És ez látszott a selejtezőmön is sajnos, de kaptam egy lehetőséget az élettől, és bekerültem a döntőbe.          

Krisztián júliusban a nézőtéren drukkol majd. A regisztrációhoz kötött ingyenes jegyek például a tornászversenyre már elfogytak, de a helyszínen érdemes lesz még próbálkozni a bejutással.

Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornászunk azonban nem csak ennek örül, hanem annak is, hogy az önkéntesekkel együtt veheti át a legismertebb jelképet, a fáklyát.

Borkai Zsolt polgármester, Győr: A láng az mindig mutat valamit. Mutatja azt, hogy képesek az emberek abban a szituációban egyek lenni és a sport egy nemes dolog. Itt Győrben, Győr környékén az emberek összefogtak és biztos vagyok benne, hogy egy nagyon jó versenyt fogunk majd rendezni.

-A flashmobnak tudod-e a lépéseit polgármester úr?

Ilyenek vannak, hogy úszás, úszás…Azt mondtad, hogy megmutatod.

És akkor vissza a különleges meglepetéshez, amellyel a táncosok és az önkéntesek is készülnek. Zenére elevenedik meg az EYOF valamennyi sportága.

Kapcsolódó youtube videók: 

GYŐR
EYOF Önkéntesek
GYŐR
EYOF Fáklya
GYŐR
Scooterre pattanunk