NAGYRADA: Cézár Pincészet

Lajos fogad minket a zalai borvidéken, ahova a legtöbb turista a közeli Balatonról érkezik.
A borturista a bortúrát mindig a szőlőben kezdi, hiszen itt kezdődik a bor.
-Milyen szőlőt látunk?
Cabarnet sauvinon.
St.Martin: 29 éves voltam, amikor először kóstoltam igazi vörösbort. A borászok éjszakáján vettünk részt, amikor az egyik kiváló magyar borásznak a születésnapjára kellett írni néhány bordalt.
St.Martin mindjárt bordalt is írt róla. Fia Norman, a Budapesti Operett Színház művésze pedig a Menyasszonytáncban vagy a Szépség és Szörnyetegben is találkozik a nemes nedűvel.
Szentmártoni Norman: Milyen operett vagy musical az, amiben nincsen bor? Szinte minden szerepben megvan.
Séta a szőlőben, ahonnan csodás panoráma látszik a Kis-Balatonra. Egészséges virágzáson vagyunk túl, szépe zöldek a bogyók.
A zalai klíma különleges. Az átlagnál magasabb a napsütéses órák száma és a csapadék is több.
Kocsis Lajos: Leginkább a francia borvidékhez hasonlítanak az adottságok. Kicsit talán bordó, hiszen a bordói brand borai találhatóak meg a 100 hektáros szőlő ültetvényeink fajtasorában. Nevesen a cabernet souvinon; a merlot; a pinot noir.
Bachus birodalma. A borturista útja a szőlőből a feldolgozóba és tárolóba vezet.
Mintha a harmadik típusú találkozásokban lennénk. Hatalmas tartályok között vezet az utazó útja.
Kocsis Lajos: Porózusmentes tartályban tároljuk ezeket a borokat.
- Akkor ez azt jelenti a reduktív, hogy tovább lesz jó a bor?
- Ugyanabban a stádiumában megtartható a minősége, mint a betöltés állapotában volt.
És persze a zenészeket azonnal megihleti a helyszín kiváló akusztikája.
Az éppen Zalakaroson nyaraló és onnan borokért érkező holland turisták is elámulnak a rögtönzött koncerten.
Mariett Lauten: megláttuk a Borászat feliratot és kíváncsiak lettünk. Gondoltuk felugrunk néhány palackért, nagyon izgalmas. -mondja Mariett.
Nagyon csöndes a környék, szeretjük.
Philip Lauten: Bringáztunk tegnap és most kell egy kis bor a lazuláshoz.
A Balatoni kerékpárútról futnak be mások is, de a lentii kertbarátkör csoport szakmai továbbképzésre érkezett.
Nagyradai bortúránk következő állomása a fahordók terme.
St.Martin: Látom, hogy vannak fahordók. Bekerül egy-két finomság, egy kis jó anyag?
Kocsis Lajos: Kis fahordókból kiszelektálva a tartályokból, a jó minőséget 6 hónap-12-18 hónapos érlelés után ízanyagok hozzá kerülnek a speciális barik hordókból. Mikrooxidáció történik- melynek záloga a kávés; gyümölcsös; csokoládés; vaníliás íz komponens kialakulása a borokban.
A borturisták a borkóstolással zárják a borászat felfedezését.
A frissítő habzóbor után, melyek ízét főként a sajtok hozzák ki, még kapunk egy kis gasztronómiai információt.
-A különböző ízekről beszéltünk, mint a csokis például. Melyik ételek hozzák ki ezt?
-Ezt általában a vörös húsok fogyasztása során lehet érezni, de bizonyos levesek esetében is.
A kóstoláshoz az aggteleki koncertjére készülő St.Martin adja a ritmust itt Nagyradán.