Címlap
Kandász Travel

NYÍREGYHÁZA: Aquarius gyógyászat és termálvilág

Ma már nemcsak a szállodákat, hanem a fürdőket is minősítik csillagokkal, méghozzá 1-től 5-ig. Nyíregyházán ma annak járunk utána, mitől függ, hogy az adott fürdő, melyik csillagot kapja.

Fürdőket bemutató sorozatunkban ma annak járunk utána, mit jelent a gyógyhely kifejezés és hogyan épül fel a természetes adottságokra egy többgenerációs, multifunkciós fürdő.

Nyíregyháza már két éve gyógyhelynek minősül. A magyar Fürdőszövetség csillagokkal értékeli 1-től 5 ig a fürdőket szigorú pontozásos rendszer alapján.

Czímer Éva Gréta, reumatológus szakorvos, fürdőorvos Nyíregyházi Fürdő: Elhelyezkedésétől a megközelíthetőségén át az infrastruktúrája, a parkosítás. Benne van a víztechnológiai, a higiéniás feltételek, azon kívül a humán munkaerőnek a képzettsége, a szakképzettség, gyógyászat választéka és színvonala.

Nyíregyháza 3 kategóriában indult: strand, élményfürdő és gyógyászat-gyógyfüdő kategóriákban.

-Mind a 3 kategóriában elértük azt a pontszámot, amiért mindhárom kategóriában ideítélték az 5 csillagot.

Doktornő lesz a háziasszonyunk, akkor menjünk is be!

A magyar gyógyfürdők többsége a 80-as 90-es években épült. A nyíregyházi gyógyászai központot mindössze 2 éve építették európai uniós forrásból.

Dr. Podlovics Roland, Vezérigazgató Sóstó Gyógyfürdők Zrt. : A Sóstó gyógyfürdő Nyíregyháza üdülőterületén. Nagy különlegessége, hogy egy 500 hektáros tölgyerdő veszi körbe. Ennek köszönhetően teljesen más a klíma. A sóstó közepén két tó van, amelynek a párolgása miatt a párolgás is más.

-Mi a fő panasza?

-Volt egy autóbalesetem és van egy maradandó sérülésem, mely szerint a lábam 2-3 centivel rövidebb.

-Látszik, hogy a porckorongok magassága mennyivel csökken, és ez másodlagosan milyen változásokat indít el a csigolyatestekben.

Egy népbetegségről beszélünk. Fiatalokat, időseket egyaránt érint. Mindenki megtalál minket. Vagy az ülőmunka miatt, a mozgásszegény életmód miatt vagy az életkora miatt, amikor már van egy természetes ízületi porckopás, egy regeneráció, egy leépülés. Ebből adódóan alakulnak ki a fájdalmak.

A vizsgálat után kezdődhetnek az adott problémára felépített kezeléssor.

-Nagyon fáj a vállam, és pár évvel ezelőtt sajnos meg kellett operálni. Szerencsére azóta már jobb a működése mind a két karomnak, de megelőzésként ahhoz, hogy ne legyen újabb probléma, ezért úgy döntöttünk,hogy igénybe veszek kezeléseket.

-A gyógyvíz adja a gyógyítás alapját és ehhez jönnek a kiegészítő fizikoterápiák és száraztorna kezelések. 20 éves kor felett elindul ez a leépüléses folyamat. Temérdek kezelési lehetőség van. Fizikoterápiának a teljes palettája, a vizes kezeléseknek és a természetes gyógykezeléseknek. Összesen négy féle kezelést állíthatunk össze. El kell találni azt a négy kezelést, ami lehetőleg a legjobb eredményt fogja adni. Ez szokott sikerülni.

Persze van, akinek muszáj a műtétet vállalni, például baleset esetén, ők a lábadozás időszakában érkeznek a fürdőkúrára.

Idősebb női beteg érkezett egy térdkalácstörés utáni műtéttel és sebészileg el volt teljesen látva, viszont a térde nem sokat mozgott. Sikerült egy olyan összeállítást kitalálni számára, aminek köszönhetően a kontroll vizsgálaton, az tűnt fel, hogy először meg sem ismertem, mosolyogva; egyedül jön be. Nincs rá szorulva a férje támogatására. Amikor felfektettem a vizsgáló asztalra néztem a kezdeti státuszt, hogy 30 fokot mozgott a térde és a kezelés után teljesen be tudta hajlítani.

A gyógyászati központba közben a nyíregyházi Katalin is megérkezett, alig pár perc sétára lakik innen, a fejlesztés előtt 100 kilométert utazott a kezelésért.

- Ez pillanatnyilag négy pólusú, interferincás hullámkezelés, ami a gerincet érinti. És előtte volt hévízi iszappakolás, azt megelőzően pedig gyógymasszázs. Így egymás után, és még ez után jön a termálvízben 90 perc.

-Sokszor nem ott van az ok, ahol a fájdalom jelentkezik. Nagyon sok esetben, egy térdfájdalom hátterében, egy nagyon előre haladott csípő kopás áll. Ekkor a csípőt kell kezelni és higgye el, hogy akkor a térdfájdalom is csökkeni fog. Ilyenkor visszajön, hogy hát tényleg igaza volt doktornő.

A rendszeres programok között a szűrés, az állapotfelmérés is szerepel. Leginkább a népbetegségnek számító rizikófaktorokat vizsgálják.

Szalmásné Koska Anikó, Egészségügyi alapellátási Igazgatóság: Az elhízás egy súlyos probléma, ezáltal a cukorbetegség a másik fontos probléma. Ezeket szűrjük ki és ezeket a kliensek még időben tudják kezelni.