Címlap
Kandász Travel

ZALAEGERSZEG: Fesztiválra Hívogat!

A magyar város, ahol a világ legtöbb vadpörköltjét készítik majd ugyanazon a napon. Kóstolj bele te is! Mindenki Egerszegre! Nemzetközi Vadpörkölt és Borfesztivál- Zalai Teríték


Vadat, dödöllét, s mi jó falat! A vadgasztronómia fővárosában lesz
madarakkal táncoló solymász, szüreti felvonulás Bor-és Mézlovagrendekkel, vadfőző verseny kőkorszaki mamutpörkölttel, vadászkutya felvonulás.

És miután jól laktunk az isteni zalai vadpöris dödöllével, ahogy az dukál lehörpintve a megfelelő zalai vörössel-   már játssza is a Magna Cum Laude,  a Karthago és sokan mások a talpalávalót. Igazi fesztiválérzés a Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztiválon.

Szeptember 1.-napján, azaz pénteken érkezik a turista a zalai megyeszékhelyre. Akár autóval, vonattal, vagy busszal közelítjük is meg a fesztivált, a csodás zalai erdők látványa adja az utazáshoz a díszletet. Zala megye egyharmadát ugyanis erdők borítják, óriási területeken zajlik a vadászati tevékenység, az ehhez köthető hagyományokat pedig tisztelik és alázattal művelik a zalaiak. Ezért is vált Zalaegerszeg a Vadgasztronómia fővárosává az elmúlt években.” –mondja Balaicz Zoltán polgármester.

Immár 10. éve válik közösségi térré a zalaegerszegi Belváros minden ősszel. Mintha egy mediterrán fővárosban járnánk, többezres tömeg követi a vadgasztronómia, a szőlő, a bor ünnepének felvonulását a fesztiválozóknak átadott városcentrumban.

Síppal, dobbal, fúvósokkal. Én is beállok az idén is az ősi szimbólumokkal, a szőlővel, kenyérrel megtelt kosár után a menetelő sorba, hogy együtt ünnepeljem és dicsőítsem a turistákkal és a helyiekkel a termékenység, az élet szimbólumát.

Közben a konferenciatermekben majd az erdő és a vadászat szakemberei tanácskoznak a legújabb trendekről, a legfrissebb gasztronómiai ínyencségekről, ahol főzési trükköket is elsajátíthatunk, míg a város éttermeiben a legkülönlegesebb vadételek készülnek a kóstoláshoz.

Már az is hatalmas élmény, amikor a családok a hétvégén végig grasszálnak a főutcán, megismerik és megízlelik a zalai borokat, különleges házi ételeket, vagy végigmustrálják az autentikus vásározókat, akik bio ételekkel és természetes anyagokból készült vásárfiával készülnek. 

Miközben vadat kóstolsz, biztos lehetsz benne, hogy egészségeset eszel, hiszen az erdő lakói kifejezetten kerülik azokat a növényeket, amelyeket külső beavatkozás, például permet ért.

A vadpörkölthöz leginkább a göcseji dödölle (alapanyagok: burgonya, vöröshagyma, liszt, zsír) illik, a fesztiválozók nagy kedvence, amely hús nélkül, tejföllel is isteni. Sőt! Ha aznap nincs randid, vagy a párodat is megeteted, akkor jöhet rá a hagyma. Bőségesen!

Alighanem a legnépszerűbb és legszórakoztatóbb program a szombat délelőtti jótékonysági vadfőzés, amelyen több száz, hat fős munkatársi, haveri, baráti, családi csapat főztje kerül a Zalai Terítékre, a vadételek az utcára is kimennek. Bárki nevezhet. A vadhúst, a sátrat, a gyújtóst és a tűzifát a szervezők biztosítják.

Volt itt tavaly kőkorszaki tál, vörös és fehér boros verzió, tócsnis és lepényes változat. Mi szem, szájnak ingere. Egy biztos, mindenki hazagurul majd az esti koncertek után azzal a jóérzéssel, hogy a Zala Megyei Kórház Onkológiai betegeit is segítette a falatozással. És a jótékonyság a Kvártélyházban is folytatódik, ahol az Esély udvarában a családok egy lakásbelsőben kipróbálhatják milyen látássérültként a reggeli készülődés, hogyan várja a kerekesszékes a vendéget, hogyan kommunikálnak a siketek és hogyan dolgozik egy terápiás kutya.

A program hagyományos és értékes, amely minden évben új színekkel fejlődik. Az idén is lesz vadászruha divatbemutató, a vadászkutya felvonulásra pedig mindenki szívesen hozza a kedvencét, ahol végigmancsolja a várost, mosolyt és vidámságot csalva a látogatók szemébe.

 

Mindhárom este két színpadon váltják egymást a fellépők. A Szalonna és bandája, az USEME, a Magna Cum Laude, a Szeder, a Retróleum örökzöld slágerekkel, aztán a Maxima, a FISH, Odett, Harangláb és a Turán, de jön a Petruska és Ferenczi György is az Első Pesti Rackákkal.

A háromnapos (szeptember 1.-2.-3. ) dinom-dánom közben további látnivalók:

- TV-torony

- Gébárti-tó

- Aquaciti

- Falumúzeum

- Hevesi Sándor Színház  előadásai

- Göcseji Múzeum

- Dísz tér

- Földönjáró toronyóra

- Zalaegerszegi Hangverseny – és Kiállítóterem

 

További részletes információk:

http://www.zalaiteritek.com/

Facebook

https://www.facebook.com/Zalaegerszegi-Vadp%C3%B6rk%C3%B6lt-%C3%A9s-Borfesztiv%C3%A1l-Zalai-Ter%C3%ADt%C3%A9k-755747151260716/

Kapcsolódó youtube videók: 

ZALAEGERSZEG
Vadpörkölt és Borfesztivál
ZALAEGERSZEG
Street Food Fesztivál
ZALAEGERSZEG
Restart Fesztivál