Címlap
Kandász Travel

ZALAEGERSZEG: Restart Fesztivál

Egészségbe öltözik a város, kezdődik a Restart Fesztivál Zalaegerszegen test, lélek és szellem témakörben.

A nagy fesztivál dömping közepette csak a sportolóknak nem volt saját rendezvénye. A zalaegerszegi Restart Fesztiválon viszont profi és amatőr egyaránt rajthoz állhat.

Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere: Ez a Restart Fesztivál egy olyan városban, ami maga is egy lendületes, lelkes, fiatalos arcát mutatja. Annak a jegyében, hogy újraindulunk, újra beindulunk, idevárjuk mindenkit, azokat a sportolókat, amatőröket.

Akárcsak lelkes csatlakozókat, szurkolókat, családtagokat, de a profikat is, akik úgy gondolják, hogy ebben a négy napban Zalaegerszegen feltöltődnek, újraindulnak.Egy kicsit sportolnak, közösséget alkotnak és talán egy kicsit nagyobb lendülettel vágnak neki a szürke hétköznapoknak.

És indul a Restart Fesztivál félmaraton futása következik körbe a városban, mindenki startra kész.

Indulás!

Szabó Zoltán Restart Fesztivál sportigazgató: Ez egy tematikus rendezvény, ahol ebben az évben 14 sportágat tudtunk bemutatni, ezen kívül pedig az amatőr sportokat.

Magyarországról eddig 14 megyéből voltak nálunk versenyzők, jövő héten lesz még a Magyar nemzeti bajnokság a hegyikerékpárosoknak.

A futás általában magányos sport. De most egy egész város szurkol és tapsol minden egyes megtett méterért. Akár lassan kocogsz, vagy elsőként érsz a célba.

Ma reggel fölkeltél és azt mondtad, hogy á, én nyerem meg a Restart félmaratont ma.

Propszt István félmaraton győztes: igen, már így két napja elterveztem, hogy 90 percen belül akarok futni. Mondom azzal talán a dobogóra jó lesz. Ez mindenkinek elérhető, tehát ez nem kerül pénzbe senkinek, mert csak kimegy, felhúz egy cipőt és fut.

Masszázsnak látszik, de mégsem az! Testszobrászat van itt kérem szépen. Mi a különbség a masszázs és a testszobrászat között? Borsos Miklós műhelyvezető: a testszobrászatban kötőszöveti eljárással dolgozunk, az azt jelenti, hogy a kötőszövet, mint a testtartás szervrendszere működik.

Megnézzük a testet a gravitációban, megnézzük, hogy hol van a vízszintes, függőleges és ehhez igyekszünk közelebb vinni a testet.

Ide vezetett az első utad?
Szabó Klaudia: - Egyből.
Fogadjunk, hogy miközben már futottál arra gondoltál, hogy ez lesz a jutalom?
-Valószínű.
Mi történik itt? Most veled?
- Nem masszázs igazából, hanem helyrerakják az embert.
És hát 21 km után azért kell, ugye?
- Az biztos.

Sport mindenütt, földön, vízen, levegőben. Itt például a Gébárti-tónál a kenusoké, a hattyúké és a horgászoké a főszerep.

Ezen a hétvégén bárhová nézel, úgy tűnik, Zalaegerszegen szinte mindenki sportol. Tornásznak, kosárlabdáznak, aerobikoznak, súlyt emelnek.

Horváth Szilárd Restart Sportfesztivál igazgató: Az erdők, a dombok, a vizek minden a rendelkezésünkre áll, ráadásul a belvárosunk is zöld, nagyon sok a park, úgyhogy ezeket nagyon kihasználtuk.

Ez cél is volt. A Tv toronyban volt pl egy extrém tűzoltó futás.

A nagy forróság után jeges koktéllal hűtjük le magunkat Zalaegerszeg főtéren.

Mitől válik egy koktél egészségessé?

Szekeres Péter világbajnok bartender: Ki kell cserélni az alapanyagokat egészséges összetevőkre és máris egészségeskedhetünk.

Alma, körte, sárgarépánk, van egy kis málnánk, bazsalikomot is használunk, mentát is. Tehát a fűszereket is felhasználjuk az ízesítés során.

A Restart Fesztivál különlegessége, hogy nem csak a testet, de a lelket is feltölti.

Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere: az embernek a megújulását, a feltöltődését nem csak az szolgálja, ha a testet meg tudja mozgatni, hanem ahhoz az is szükséges, hogy akár szabadság idején, akár egy hosszú hétvégén a lelkünket is meg tudjuk pihentetni.

Ezen a hétvégén a theta-healing gyakorlatokon az agyhullámok segítségével töltődtek a résztvevők. Bársony Bálint közönsége pedig tibeti tálak rezgésében lubickol. Ez az ő hangfürdője.

Lehet-e úgy a testünket edzeni, hogy a lelkünk nem edzett? Bársony Bálint zeneszerző, hangterapeuta: valójában a test, lélek, szellem harmóniája az, ami tud hozni egy olyan egységet, ami aztán hozza az egészséget, boldogságot. Ennek egy nagyon fontos része az, hogy fizikálisan edzettek legyünk.

A hangtálazás, a hangfürdő segít abban, hogy ezeket az elnyomott lelki problémákat is felszínre hozzuk. Természetesen fizikális szinten a sejt és az ideg közötti kapcsolódást erősíti a hangtál rezgése.

A Restart Fesztivál szervezői a város minden zegzugába becsempészik a sportot, és a mozgást.

Horváth Szilárd Restart Sportfesztivál igazgató: Kihasználtuk az arénát, az utcáink nagyon alkalmasak ezekre.

A city cross, futások, biciklikre, úgyhogy szerintem ki tudtuk használni a Zalaegerszegnek a turisztikai attrakcióit. Az erdőről meg nem is beszélve mountain bike sportok és egyebek.

A Restart jövőre rajtol újra, a fesztiválok idén is folytatódnak. Már most edzhetjük a gyomrunkat az őszi Zalaegerszegi Vadpörkölt és borfesztiválra, ahol nemcsak főzőverseny, dödölle és vadászati programok kerülnek terítékre, hanem híres együttesek is fellépnek.

 

Kapcsolódó youtube videók: 

ZALAEGERSZEG
Restart Fesztivál
ZALAEGERSZEG
Egerszeg Fesztivál
ZALAEGERSZEG
Streetfood Fesztivál