Címlap
Kandász Travel

ZALAEGERSZEG Street Food Fesztivál

Eszem-iszom, dinom-dánom Magyarország első street food weekendjéről Zalagereszegről.

Harapás; táncikálás; kortyolás; sütés; illatmintavétel.

Magyarország első street food fesztiválján egy morzsát sem lehet leejteni. Jókedvbe és gasztrofelhőbe öltözött a város főtere, a Dísz tér.

A streetfoodról sokunknak Amerika jut eszébe, pedig szó sincs erről, hiszen több száz éve már a vásárokon is streetfoodot árultak.

Horváth Szilárd, Szervező: Ez azt jelenti, hogy olyan autók és kamionok jelennek meg ilyenkor a fesztiválon, amelyek kifejezetten frissen készített ételeket készítenek el, különböző stílusban. Nagyon változatos gasztronómiával találkoznak a látogatók. Szerettük volna meghívni a várost egy közös ebédre, vacsorára, hogy töltsük együtt a napot.

Ki rollerrel; ki babakocsival; ki bringával; mások lábbusszal érkeznek a közösségi helyre.

Szabó Zoltán, Szervező: A térből utcát csináltunk. Az idelátogatók körbe tudnak járni. Külön az édesség, külön az ital, külön az étel. Körben egy utcán sétálva tudják megkóstolni ezeket az ételeket, italokat.

A vásárokon és a búcsúkban az emberek már több száz éve is street foodot ettek. Körbeültek, beszélgettek éppen, úgy ahogy ma Zalaegerszegen.

-Azt nagyon jó látni, hogy akárhova állunk, körbenézünk, bármelyik perspektívából azt látjuk, hogy emberek találkoznak, beszélgetnek, megtalálják egymást a téren. Én azt gondolom, hogy ez az elhelyezkedés nagyon jól sikerült.

Közben tele van a szájuk, nagyon finom étellel vagy itallal.

Isteni illatok vannak, nem lehet itt úgy elmenni, hogy bele ne kóstolj mindenbe. Most nézzük meg, hogy mi mindenbe!

Fehér Dorina- Kaposvár: Tökjó, mert olyan hangulatos. Most azon gondolkodunk, hogy mit próbáljunk ki.

  • Szószba mártott szendvics
  • Popcornparti a tűzoltóautóban
  • Forradalmi malachusi

 

Azaz kívül ropogós, belül porhanyós.

Tőke Ferenc, TÜTÜ BBQ Zalaegerszeg: A tradicionális barbecue az nem a kerti grillezés, hanem ez egy ételkészítési technológia, ami lassan, hosszúideig tartó, viszonylag alacsony hőfokon való sütést jelent.

-A barbecunál hozzáadódik a füst aromája, ezért nem mindegy milyen fát használunk.

-Egyszerre nagyobb mennyiségű húst tudunk elkészíteni, viszont ha elfogyott, akkor elfogyott. Ez nem egy szelet rántott hús, amit bepanírozok és gyorsan bedobom még a zsiradékba és kisütöm.

Úgyhogy ideje sorban állni, jusson is maradjon is! A streetfood fesztivál fő attrakciója a gasztronómia mellett az autók.  Jelen esetben a konyhák, italmérők.

-Legyen egy autó, amivel eleve oda megyünk, ahol van fesztivál. Szerettünk volna valami stílusosat, semmiképpen sem szerettünk volna egy új autót átalakítani, így erre esett a választás.

-Hány éves a kicsike?

-72-es, akkor az gyorsan számolva 44.

Tele a poci, de nemcsak a sok-sok ételtől fogja a hasát a turista, hanem a nevetéstől is. Könnyen emészthető kultúra a gasztrofesztivál  kebelbarátja.

Igyekeztünk a stand up comedy-t és a filmvetítést is, olyan témakörre felfűzni, ami kapcsolódik a fesztiválhoz, tehát autózás élmények.

A  Magyarok menni Bamako című filmben is mindkettő adott. Autó és étel, no meg a humor. 

-Várva várt Badár Sanyink is megérkezett. Magyarok menni Bamako?

Badár Sándor, előadó: Szó szerint. Bamako lázban ég az egész ország. 42 fok. Hawaii, dizsi és minden egyéb.

-Meg street food!

-És street food! Igenigenigen.

- Itt egyveleget érzek. Minden ízvilág és illatvilág egyszerre van. Már 2 kilót híztam, úgy hogy még nem is ettem.

-Édes; savanyú; sós; keserű, melyik a kedvenc?

-Ebben a sorrendben.

Készülünk az estére. Jó a ritmus?

-Nagyon jó ritmust kaptunk el. Egyébként este utcabál lesz.

Szerintem mostanában legtöbbet moziban eszünk popcornt mindannyian. Hogyan kerül egy street food fesztiválra? Ez például egy csokis.

Hecker Rene, popcormanó: A különlegessége miatt. A csokis valódi csokoládéból készül és nem kakaóporból.

-Eredeti alapanyagok.

-Eredeti alapanyagok igen. A gyümölcs a különlegességünk, amiből gyümölcsös popcorn lesz, ami ugyan gyümölcskivonatból készül.

-Igazi narancs?

-Igazi

-Tűzoltó autóban vagytok.

-Gyermekkori álmom volt, hogy legyen egyszer egy saját tűzoltóautóm. Kaptam is egyet a Mikulástól és így osztozom az örömön másokkal, például a gyerekekkel.

Az 5. generációs mobilhálózat fővárosa Zalaegerszeg lesz, azaz Magyarországon itt valósul majd meg először az Okos Város program.

Balaicz Zoltán, polgármester: Zalaegerszegen a jövő városa nevében meghallgatjuk a fiatalokat. Ők azt mondták, hogy a street food eléggé népszerű, ezért azt a döntést hoztuk, hogy próbáljunk meg egy ilyen street food hétvégét rendezni. Megpróbáltuk és úgy tűnik, hogy óriási sikert alkotott, ezért azt hiszem, ennek mindenképpen lesz folytatása. Igaz ugyan, hogy a rendezvény végén a második napon, az ide kilátogató turisták és a zalaegerszegiek nem hazamennek, hanem gurulni fognak, de ennyit be tudunk vállalni.

 

Kapcsolódó youtube videók: 

ZALAEGERSZEG
Street Food Fesztivál
ZALAEGERSZEG
Restart Fesztivál
ZALAEGERSZEG
Egerszeg Fesztivál