Címlap
Kandász Travel

Zalaszabar Zobori Kalandozoo

Szabadesés – szigorúan szülőknek is! Zobori Kalandozoo Zalaszabarban Reggel érkezünk a Zobori Kalandozoóba Zalakaroson már kiáztattuk magunkat. A csodás kis-balatoni panoráma azonnal felébreszt, de csak egy pillantást kell vetni a kalandparkra és máris izzik az adrenalin… Csúszdák, állatsimogató, szabadesés, kézi hajtású motor vár ránk! Gyerekparadicsom a javából! Szülőknek is!

Pancsolás után érkezünk. Zalakarosról tíz perc, a Balatontól vagy Hévízről alig fél óra az út. Az se baj, ha kicsit zord az idő, hiszen a játékok egy része zárt térben szórakoztatja a vendégeket.

 

Vidám fitnesz

Felmegyünk a kilátóba, hogy megcsodáljuk a panorámát. Lábunk előtt a Kis-Balaton hullámzik, messzebb a Keszthelyi-öböl, még távolabb Szigliget ormai magasodnak, de a Badacsony kúpja is kivehető. Míg mi bámuldozunk, mások komoly sportteljesítménnyel szórakoztatják csemetéiket.

 
Ez az igazi szabari környezettudatos biotréning! Merthogy biciklitekeréssel termelsz áramot a gyerek körhintáján, és így közben csökkented a globális felmelegedést – no meg a zsírpárnákat is. Valami ilyen elgondolás alapján működik a lábbal hajtott gokart is. Fitnesznap a javából: megmászni a lépcsőket a csúszdákhoz, hajtani a körhintát, a kocsikat, rohangálni a gyerkőcök után, focizni a füves pályán, vagy röpizni a homokban. Vidám fitnesz!
 

Szabadesés

Míg a kicsik a mászólabirintust fedezik fel, mellettem a szülők azt latolgatják,  ki csússzon le először a csúszdaházban – így mutatva példát a gyerkőcöknek. Persze az anyukák a legbátrabbak, de aztán beindul mindenki. Anyuka, majd apuka, aztán anyuka-apuka együtt és végül: papa-mama-gyerekek. Szépen megfigyelhetjük a törzsfejlődést is. A kölykök annyira belejönnek, hogy zárásig garantáltan el sem lehet vinni őket innen. Mindenki mást szeret.Van itt szivárványszínű hullámzós, színes labdás-becsobbanós, vagy tűzpiros kamikaze mélybe ugrós. És ők fáradhatatlanok, le-föl, le-föl…
 
Állj vagy lövök!

Az óriási szivacslabda ágyúkkal vezetjük le az energiánkat! Család család ellen!A táborvezető esik el először, aztán megadjuk magunkat – ez volt a szabari fegyverletétel.Legalábbis pár percre, merthogy a csata folyatódik, csak már lézerekkel

 

Állatölelgető

Törpekengurukra leszünk figyelmesek. Az ausztrál erszényesek még nagyon félénkek, de a fekete láma barátságos – és mintha egy kicsit irigykedve is nézegetné az agyonbabusgatott kecskebébiket. Kérem, ez már nem is simogató, inkább állatölelgető! A fekete orrú juhnak fura hangja van, amúgy is kicsit olyan kutyusos…

 
Ő Ausztriában őshonos, wallisi fekete orrú juh. „Kutyának kissé nagy, alpakának meg kissé kicsi, de jópofa” – avat be Horváth Tamás táborvezető. Persze igazi kutyusok is vannak, két tüneményes golden retriever, Hofi és Husi. Szurikáta, alpaka, rackajuh, birka, ló, kutya, csirke, kacsa, galamb, papagáj, nyul, hörcsög – már értjük, miért szerepel a zoo elnevezés a kalandpark nevében.
 
És ezzel még nincs is vége, mert a vadfarmon láthatunk dámszarvast, gímszarvast, muflont és kínai muntyákszarvast is, az ökoházban pedig a Kis-Balaton teljes növény- és állatvilágából képezhetjük ki magunkat.
 
Hófánkpálya

Az apukák sóvárogva nézik a minimarkolókat, míg a lányok gyertyát öntenek az animátorokkal. Az új kedvenc a hófánk, ahol felhagyhatunk az „edzéssel”is, mert mozgójárda visz fel a pályákhoz. Pályából három is van: egy egyenes, egy kanyargós és egy ugratós! Aztán itt a másik csoda, a Luna Loop űrhajósjáték, ami nemcsak körbe forog, de a kabin még a saját tengelye körül is mozog, mintha a Holdon lennél!

 
PacifistáknakAki nem kedveli a csatározást, az is megmérheti magát és a bátorságát, merthogy van itt kötélpálya, íjászat, trambulin, akadálypálya, függőhíd, ami inkább már lengő, olyan ritmusosan jár alattunk. Az óriáshintához kell néhány segítő kéz, amely felhúz minket nyolc méter magasba, és mikor elengedik a kötelet, életünk legnagyobb himbálózásaveszi kezdetét! Kicsit messzebb egymást túlkiabálva biztatják embereiket a csapatépítő tréning résztvevői – olyan, mint egy osztálykirándulás felnőtteknek.
 

Borban a vigasz

A kamikazén a barátom lánya csúszik le. Szabadesésben. Én maradok a varázsszőnyegnél és a lankás szivárványnál. Estére kijár nekünk pár jó falat is. Nehéz a választás, hogy „anya kedvencei” vagy „apukám világa” legyen-e a befutó, a legjobb, ha „egy füst alatt” eszünk mindenből. Távozóban tudjuk meg, hogy a bécsi borversenyt 150 évvel ezelőtt egy zalaszabari bor nyerte, aztán három éve egy párizsi borkiállításon ugyanez történt. Ha sikerül rálelnem, talán abból merítek majd annyi erőt, hogy visszatérjek és kamikaze lehessek én is!